Gina Ivan
 • 17 August 2016, 15:45 • Vezi toate opiniile lui Gina Ivan

  Curatare laptop de praf - Invata sa faci aceasta operatiune acasa

  Laptopul este un dispozitiv pe cat de utilizat pe atat de sensibil. Unul dintre principalii sai dusmani este praful. Din cauza acestuia, care intra prin orificiile de ventilatie si se depune pe componentele interioare si pe ventilator, aparatul se incalzeste excesiv si nu mai functioneaza in mod optim.

  Daca are de indeplinit o sarcina complexa, cum ar fi de exemplu, rularea unui program special sau a unui joc, laptopul poate sa intre in shut down si sa se piarda astfel date sau progresul inregistrat pana atunci. De aceea este indicata curatatea periodica a computerului. Cum? Cu grija si atentie.


  In cazul desktopurilor curatarea de praf se face de regula prin suflarea prafului cu ajutorul aerului comprimat. In cazul laptopurilor situatia este mai delicata, pentru ca si piesele sunt mai mici si mai fragile. In plus, este destul de dificil sa ajungi la ventilatorul care mentine temperatura necesara in interiorul acestuia. De aceea este necesara desfacerea carcasei exterioare a laptopului si expunerea componentelor.


  Daca laptopul este in garantie, curatarea de praf a acestuia se face de preferat in service, pentru ca altfel se poate pierde garantia. Daca a trecut aceasta perioada, atunci laptopul poate fi desfacut, insa cu atentie pentru ca suruburile si celelalte elemente sunt mici si destul de firave.


  Dupa inlaturarea bateriei si a suruburilor, carcasa din spate se desface cu grija, mai ales ca la majoritatea modelelor aceasta este prinsa si in cleme din plastic. Sistemul de racire al laptopului ar trebui sa fie astfel expus si usor de curatat. Pentru inceput se pot folosi betisoare cu vata (cum sunt cele pentru urechi), iar apoi, in zonele greu acesibile si mai sensibile, se va folosi sprayul special cu aer comprimat, ce se poate achizitiona de la un magazin specializat.


  Ventilatorul trebuie curatat cu atentie, fara a apasa pe el, fara a-l roti prea tare si fara a utiliza lichid. Sprayul cu aer comprimat poate fi folosit pentru toate componentele, cu jeturi scurte si de la distanta. Nu trebuie atinsi conectorii sau alte componente expuse.

  Orificiile de ventilatie, acele grile din plastic trebuie si ele curatate de praf, pentru ca ele permit patrunderea unei cantitati suficiente de aer spre ventilator.

  Dupa ce totul a fost curatat cu atentie se monteaza carcasa cu grija, pentru a nu se atinge elementele din interior. Daca protectiile din plastic ce ascund suruburile au fost desprinse, ele trebuie lipite la loc pentru ca in general joaca rolul de picioruse si permit circularea aerului pe sub laptop atunci cand acesta este asezat pe o suprafata plana, ceea ce ajuta la racirea lui.

  Personalizeaza

  Iti oferim pe pagina ta doar stirile care te intereseaza

  Contribuie

  Adauga articole, imagini, video, noutati si impartaseste-le cu prietenii tai

  Conecteaza-te

  Fa-ti propria retea de prieteni cu care sa comunici. Viziteaza profilul lor si pasiunea comuna va forma comunitatea voastra

  Fa-te auzit

  Top Useri Activi